Dansk-amerikaneren Jacob A. Riis ankom med dampskibet til Castle Garden i 1870. Over en halvtreds år lang periode havde modtaget over 8 millioner mennesker ligesom ham selv. Med 40 dollars i lommen, foræret af hans naboer i Ribe, kun lige stået af båden, der havde fragtet ham fra det gamle kontinent - en smuk forårsmorgen - kiggede den 21-årige Jacob A. Riis udover byen og beskrev et syn, der på samme måde må have betaget de mange andre immigranter, som han havde delt båd med: “... og da jeg skuede ud over de milelange lige linjer af gader, Brooklyns grønne højdedrag, og færgernes og lystfartøjernes røre i floden, steg mine forhåbninger om, at der et eller andet sted i denne summende bikube, ville være en plads til mig.”
Men under byens håbefulde overflade gemte sig også noget andet. Jacobs slum er historien om Jacob A. Riis er historien om en lærersøn fra købstaden Ribe, der rejste til USA og blev voksen sammen med den amerikanske by - og byens onde tvilling, der var blevet døbt “slummen”. Det var den slum han senere skulle fotografere og dokumentere med ét brændende ønske: at rydde slummen fra jordens overflade.
I sin levetid nåede Jacob A. Riis at blive politi-reporter, redaktør, foredragsholder, forfatter og så blev han også venner med den 26. amerikanske præsident Theodore Roosevelt. Hans fotografier var nogle af de første og eneste fotografiske dokumenter fra undersiden af den tidlige megaby New York. Her dokumenterer fotografierne livsforholdene hos arbejderne, som levede tæt sammen i mørke boliger, hvor sygdomme trivedes bedre end menneskene, der boede der.
Syvende og sidste afsnit af JACOBS SLUM er et bonusafsnit, hvor vi fortæller de private historier om Jacob A. Riis til ende. Hvordan var det med hans relation til Theodore Roosevelt, USAs præsident? Og hvordan endte Jacobs hustru Elisabeth med at gifte sig med ham, efter hun først havde sagt nej og forlovet sig med en tysker?
Den danske fotograf Jacob Holdt har gennem hele serien lagt stemme til Jacob A. Riis' dagbøger. Vi spurgte ham om det, fordi de to fotografer begge drog til USA og fik en karriere ud af at fotografere, dokumentere og fortælle om fattige liv i slumområder. Der er et stort slægtskab mellem de to, men også store forskelle. I sidste afsnit interviewer vi Jacob Holdt om såvel slægtskab som om forskelle.
Da Jacob Holdt først viste sine fotos til en amerikaner, sagde amerikaneren, at det mindede ham om en anden dansker, som havde fotograferet slummen i USA. Han trak Jacob A. Riis' bog "How the Other Half Lives" ud af reolen, og Jacob Holdt fik et chok. Han kendte den ikke. Siden udgav han i 1977 sin egen bog "Amerikanske billeder", som rummede fotografier og fortællinger om livet i USAs underklasse. Og siden har han ikke kunnet befri sig fra spejlinger og slægtskab. Ind imellem med irritation, men også med stor kærlighed til den tidlige Jacobs projekt og billeder.
↖ Forside